سخنرانی در اولین کنگره جبهۀ ملی دوم

آیت‌الله طالقانی اولین سخنران اولین کنگره جبهه ملی دوم بود. این کنگره از چهارم دی ۱۳۴۱ آغاز شد و تا یازدهم دی ماه ادامه داشت. افتتاحیه کنگره مصادف با مبعث پیامبر بود و به همین مناسبت آیت‌الله طالقانی به عنوان اولین سخنران انتخاب شد. او در این سخنرانی ضمن ارائۀ تفسیری کوتاه از سورۀ مدثر، بر اصول مبارزه بر پایه مکتب اسلام تأکید کرد و برخورداری از حسن‌نیت، صمیمیت و دوری از هرگونه حبّ قدرت و ریاست را برای به سرانجام رساندن مسئولیت بزرگی که اعضای جبهه ملی به دنبال تحقق آن بودند، ضروری دانست.
این کنگره در منزل حاج حسن قاسمیه برگزار شده و یکی از مهمترین کنگره‌های جبهه ملی بوده است. ریاست کنگره با الله‌یار صالح بود و نواب رئیس، کریم سنجابی و مهدی آذر بودند. در این کنگره علی‌رغم بحث‌ها و برخی موافقت‌ها، عضویت نهضت آزادی که آیت‌الله طالقانی از رهبران آن بود، در جبهه ملی دوم پذیرفته نشد.

ادامه مطلب

سخنرانی به مناسبت استقلال الجزایر

کشور الجزایر در پانزدهم خرداد ۱۳۴۱ (پنجم ژوئیه ۱۹۶۲) از استعمار دولت فرانسه استقلال یافت. در تیر ماه همان سال مسعود آیت شعلال به عنوان نماینده حکومت موقت الجزایر به ایران آمد. به مناسبت استقلال الجزایر در مسجد فخرالدوله جشنی برگزار شد که در آن آیت شعلال مهمان ویژه بود. امام جماعت این مسجد آیت‌الله میرزا خلیل کمره‌ای استاد و یار آیت‌الله طالقانی بود که سخنرانی این جشن به طالقانی واگذار شد.
طالقانی در این جشن، به زبان عربی نطق کرد که گزیده‌ای از آن، در اینجا آمده است. او در این سخنرانی پیروزی ملت مسلمان الجزایر را در مقابل استعمارگران تبریک گفت و از طرف مردم ایران اظهار همدردی و همدلی کرد و استقلال الجزایر را برای جامعۀ مسلمانان جهان تأثیرگذار و الهام‌بخش دانست.

ادامه مطلب

رسالت توحیدی ابراهیم

متن زیر سخنرانی آیت‌الله طالقانی در عید قربان است که بنا به آنچه در کتاب مناره‌ای در کویر آمده این سخنرانی در یکی از سال‌های ۳۹، ۴۰ و یا ۴۱ انجام گرفته است.
طالقانی در این سخنرانی از رسالت حضرت ابراهیم شروع می‌کند و به داستان قربانی کردن اسماعیل و ساخت خانه خدا می‌پردازد. سپس این داستان ابراهیم را به دین اسلام و تاریخ اسلام گره می‌زند. او فرمانبری مسلم بن عقیل از امام حسین را به تسلیم قربانی شدن اسماعیل تشبیه می‌کند و داستان مسلم بن عقیل را شرح می‌دهد.

ادامه مطلب

مبعث (نخستین روز انقلاب فکری و اخلاقی)

آیت‌الله طالقانی در این مقاله ابتدا دربارۀ فضای جامعه جهانی پیش از بعثت پیامبر توضیح می‌دهد. سپس به توصیف شخصیت و زندگی پیامبر پیش از بعثت می‌پردازد و بعد، واقعۀ وحی قرآن به حضرت محمد (ص) در غار حراء را توصیف می‌کند و از اهمیت و نقش نخستین آیات وحی شده می‌گوید. در نهایت، اهمیت بزرگداشت این روز را به مسلمانان یادآوری می‌کند.

ادامه مطلب

پدیدۀ دین، آیۀ فطرت

متن حاضر مقاله‌ای از آیت‌الله طالقانی است که در سال ۱۳۳۸ در نشریۀ مکتب تشیع به چاپ رسیده است. انسان با اتکای به ادراکات بسیط فطری می‌تواند به اسرار مجهول پی ببرد. اما فطرت انسانی به دست عوامل محیط و معلومات محدود اکتسابی دچار انحراف می‌شود. بی‌دینی نیز ناشی از انحراف از فطرت است. البته منظور آن نیست که انسان نباید به سمت تکامل عقلی برود بلکه مسئله این است که معلومات محدود بشری نباید موجب غرور و توهم شود که این غرور و توهم موجب انواع شرک است. دعوت پیامبران هم دعوت به بازگشت به فطرت است. قرآن نور هدایتی است که موجب تقویت هم فطرت است و هم عقل. مطالعۀ قرآن باعث می‌شود که انسان از اوهام به دور بماند و مستعد بذر دانش محکم شود.

ادامه مطلب

عالم خلقت از نظر قرآن

متن حاضر، سخنرانی آیت‌الله طالقانی است که در نشریه انجمن اسلامی دانشجویان در مهر سال ۱۳۲۵ به چاپ رسیده است. همچنین، در این شماره از این نشریه، سخنرانی‌هایی از مهدی بازرگان و یدالله سحابی نیز منتشر شده است.
طالقانی در این سخنرانی ضمن تشریح نظریه‌های علمی مختلفی که دربارۀ خلقت وجود داشته است، با آوردن آیات قرآنی متعدد تلاش می‌کند که نشان دهد آن نظریه‌ها از قرآن قابل استنباط است. البته، او تأکید دارد که قرآن و دین برای روشن نمودن ظواهر جهان نیامده و این کار خود بشر است که آنها را کشف کند.

ادامه مطلب

دختر نبوت، زوجۀ عظمت، بانوی عصمت، مادر شهادت

این متن مقالۀ آیت‌الله طالقانی به مناسبت تولد حضرت زهرا (س) است که در شماره هفتم اردیبهشت ماه ۱۳۲۴ مجلۀ آیین اسلام منتشر شده است. او در این مقاله به اجمال به فرازهای زندگی حضرت فاطمه (س) اشاره می‌کند و برای زندگی ایشان چهار دورۀ تولد، شیرخوارگی، کودکی تا هجرت از مکه و زندگی در مکه را برمی‌شمارد. همچنین، به نقش تربیتی ایشان در رشد امام حسین (ع) اشاره می‌کند.

ادامه مطلب

ترجمه بخشی از کتاب الابطال درباره پیامبر اسلام

کتاب الابطال ردیۀ توماس کارلیل دانشمند اروپایی (قرن نوزدهم) بر دروغین بودن دین اسلام است که آیت‌الله طالقانی آن را ترجمه کرده‌اند. کارلیل این استدلال را عرضه می‌کند که امکان ندارد دین و آیین دروغینی دوازده قرن در میان میلیون‌ها انسان دوام بیاورد و معتقدانش با آن زندگی کرده و حاضر به جانفشانی برای آن باشند. او اصرار دارد که نباید میلیون‌ها مسلمان در طول تاریخ را فریب خورده و نادان دانست.

ادامه مطلب

ترجمۀ مبحث گیاه‌شناسی از کتاب «شفا»ی ابوعلی سینا

این متن ترجمۀ مبحث گیاه‌شناسی از بخش طبیعیات کتاب «شفا» نوشته‌ی ابوعلی سیناست که آیت‌الله طالقانی آن را ترجمه کرده و در سال‌های ۱۳۲۱ و ۱۳۲۲ در مجله‌ای به چاپ رسانده است. خود آیت‌الله طالقانی بر این ترجمه، مقدمه‌ای نوشته است که در آن هدف از این ترجمه را بهره بردن از میراث دانشمندان اسلامی و نشان دادن فلسفه‌ی نهفته در آن عنوان کرده است.

ادامه مطلب