جلال آل‌احمد از نگاه طالقانی

در متنی که روزنامه کیهان در روز ۱۴ شهریور ۱۳۵۸ منتشر کرده است، بریده سخنانی از آیت‌الله طالقانی در توصیف جلال آل‌احمد قید شده است. در این سخنان که مشخص نیست در چه مناسبتی و کجا بیان شده‌اند، طالقانی با بیان خاطراتی از کودکی و شرایط خانوادگی آل‌احمد، تعبد خشک پدر او را دلیل گرایش موقت جلال به حزب توده معرفی می‌کند. او همچنین دو کتاب «غرب‌زدگی» و «خسی در میقات» را بهترین کتاب‌های آل‌احمد می‌داند.

ادامه مطلب

تسلیت به مناسبت شهادت مجاهد فلسطینی

به دنبال شهادت زهیر محسن، مجاهد فلسطینی، آیت‌الله طالقانی در پیامی که هشتم مرداد ماه سال ۱۳۵۸ منتشر شد به یاسر عرفات، که در این پیام او را به کنیه‌اش «ابوعمار» خطاب کرده است، تسلیت گفت. او در این پیام اعمال جنایت‌کارانۀ امپریالیسم و صهیونیسم را محکوم و از طرف مردم ایران با مردم فلسطین ابراز همبستگی و همدردی کرد.

ادامه مطلب

هشدار به مردم درباره افزایش اختلاف و تفرقه‌ها

آیت‌الله طالقانی در پیام رادیویی مهمی که در آخرین ماه‌های حیات خود، در تیرماه سال ۱۳۵۸، صادر کرد، نسبت به خطراتِ شرایط و اوضاعی که طی آن هر روز تفرقه و اختلاف تازه‌ای میان گروه‌های همراه انقلاب ظاهر می‌شود، هشدار داد. او همه مردم را به حفظ وحدت دعوت و به آنها توصیه کرد با تکیه بر نقص‌های یکدیگر اختلاف ایجاد نکنند و با موضع‌گیری‌های بیهوده چهره اسلام و این نهضت بزرگ را خراب نکنند.

ادامه مطلب

پیام طالقانی به مناسبت سالگرد درگذشت شریعتی

آیت‎الله طالقانی در پیامی که سی‌ام خرداد ماه سال ۱۳۵۸ و به مناسبت سالگرد درگذشت دکتر علی شریعتی منتشر کرد، این شخصیت را به استناد آیۀ ۳۵ سوره نور به درخت زیتون تشبیه کرد که روشنی بخش محفل جوانان شد.در این پیام تسلیت شریعتی فردی توصیف می شود که با زبان و قلم به مبارزه با استعمار فرهنگی شرق و غرب پرداخت و حرکت انقلابی را آغاز کرد.

ادامه مطلب

دیدار با نمایندگان سندیکاهای کارگری عرب

آیت‌الله طالقانی، نهم اردیبهشت ۱۳۵۸ در دیدار با نمایندگان اتحادیۀ جهانی سندیکاهای کارگری عرب، نقش کارگران در مبارزه علیه امپریالیسم و صهیونیسم را مهم ارزیابی کرد و انقلاب ایران را متعلق به همه زحمتکشان جهان دانست.

ادامه مطلب

پیام آیت‌الله طالقانی به مردم نقده

نقده از جمله شهرهای دارای جمعیت کرد است که در جریان ناآرامی‌های کردستان، درگیر تنش شد. در اواخر فروردین ماه ناآرامی در نقده به اوج رسید و آیت‌الله طالقانی طی پیامی، در شب سوم اردیبهشت، به آن واکنش نشان داد. طالقانی در این پیام بر ضرورت همبستگی و به دست گرفتن سرنوشت امور توسط خود مردم تاکید کرد و گشودن آتش و گلوله را روشی ناکارآمد دانست. او ابراز امیدواری کرد که با تشکیل شوراها مردم محلی بتوانند به دور از تعصبات قومی و مذهبی سرنوشت خود را به دست گیرند.

ادامه مطلب

تشویق به عفو عمومی در مراسم سوگند پرسنل شهربانی

صبح روز ۲۱ فروردین ۱۳۵۸، مراسم تحلیف (سوگند) واحدهای مختلف شهربانی، با حضور آیت‌الله طالقانی، محمد مفتح (سرپرست کمیته ۴ انقلاب)، احمد صدر حاج سید جوادی (وزیر کشور وقت)، سرهنگ ممتاز (فرمانده ژاندارمری کشور)، سرهنگ مجللی (رئیس شهربانی کل کشور) و عبدالکریم لاهیجی (سخنگوی جمعیت حقوق‌دانان ایران)، در محوطۀ رژۀ دانشگاه پلیس در تهران برگزار شد. در این مراسم که یک روز پیش از آن در کلیه مراکز شهربانی کشور نیز برگزار شده بود، پرسنل شهربانی پشتیبانی خود را از جمهوری اسلامی اعلام کردند و آیت‌الله طالقانی نیز سخنرانی کرد.
طالقانی در سخنانش با اشاره به این‌ که در محیط اجتماعی فسادزای دورۀ شاه همه به گناه آلوده بودیم و باید توبه کنیم، بین جنایتکاران اصلی شهربانی و کادرهای رده‌ پایین آن تفکیک قائل شد و خواهان مجازات جنایتکاران اصلی و عفو رده‌های پایین‌ شد.

ادامه مطلب

سپاسگزاری بابت پیام‌های تسلیت درگذشت همسر

آیت الله طالقانی در تاریخ ۲۳ اسفند ماه ۱۳۵۷ با صدور پیامی از همدردی و پیام‌های تسلیت مردم و شخصیت‌های مختلف برای درگذشت همسرش، تشکر کرد و از مسئولین خواست تا از برگزاری مجالس ترحیم بیشتر خودداری کنند. توران معتضدی، همسر آیت‌الله طالقانی، در اسفندماه سال ۱۳۵۷ درگذشت.

ادامه مطلب

منع آسیب زدن به کاخ‌های شاهنشاهی

آیت‌الله طالقانی در پیامی که ۲۴ بهمن ماه ۱۳۵۷، یعنی دو روز بعد از پیروزی انقلاب اسلامی، صادر کرد، بر اهمیت نگهداری از کاخ‌های شاه به عنوان مظاهر رژیم ستمشاهی، تأکید کرد. او همچنین از اظهار وفاداری برخی فرماندهان ارتش نسبت به انقلاب، ابراز خرسندی کرد اما نسبت به توطئه‌های احتمالی عناصر سرسپرده رژیم قبل هشدار داد.

ادامه مطلب

نظر آیت‌الله طالقانی دربارۀ انقلاب و حکومت اسلامی

آیت‌الله طالقانی در نشستی خبری در تاریخ شانزدهم بهمن ماه ۱۳۵۷ با حضور خبرنگاران خارجی به سؤالات دربارۀ چیستی انقلاب اسلامی و آیندۀ نظام سیاسی بعد از انقلاب، پاسخ داد. از جمله مسائل مطرح شده در این نشست، حکومت روحانیان در اسلام، نقش مبارزان کمونیست در انقلاب، حکومت نمونه اسلامی، حمایت از مردم فلسطین، تاثیر انقلاب ایران بر جوامع اسلامی، حقوق زنان در اسلام، دولت شاپور بختیار و دستگیری علی‌اصغر حاج‌سید‌جوادی بود.
گزارش این کنفرانس خبری در روزنامه‌های مختلفی از جمله کیهان و اطلاعات به چاپ رسیده است. با توجه به برخی تفاوت‌ها در متن دو گزارش روزنامه‌های کیهان و اطلاعات و نیز اهمیت این نشست خبری، هر دو گزارش در متن زیر آمده است.

ادامه مطلب

پیام به مردم دربارۀ تأخیر در بازگشت امام از تبعید

آیت‌الله طالقانی در پیامی به تاریخ هفتم بهمن ماه ۱۳۵۸، اعلام کرد که بازگشت امام از تبعید به کشور، با دو روز تأخیر انجام خواهد شد. او در این پیام به مسأله مبارزه مسالمت‌آمیز و پرهیز از خشونت از سوی مردم انقلابی هم اشاره و از هوشیاری و مقاومت مردم در این زمینه تقدیر کرد.

ادامه مطلب

ارسال پیام به مناسبت افتتاح باشگاه معلمان

آیت‌الله طالقانی در روزهای ابتدایی بهمن ماه ۱۳۵۷ طی پیامی به مناسبت افتتاح باشگاه معلمان در تهران، برای معلمان آرزوی توفیق روزافزون کرد و اظهار امیدواری کرد که این خانه معلم در پی‌ریزی فرهنگ ملی و مذهبی، کانونی پرثمر باشد.

ادامه مطلب