۱۸ دی ماه ۱۴۰۳ طی مراسمی در موزه ملی ایران، از لوح ثبت ملی خانه آیت الله طالقانی رونمایی شد. در این برنامه که حدود دو ساعت به طوب انجامید،دکتر اسکندر مختاری، دکتر جانفشان مدیر کل اداره میراث فرهنگی استان تهران، دکتر محمد مهدی جعفری رییس کمیته علمی کتابخانه آنلاین طالقانی و زمانه ما، دکتر عباس آخوندی وزیر سابق مسکن و شهرسازی و دکتر صالحی امیری وزیر میراث فرهنگی ، گردشگری و صنایع دستی صحبت کردند.
دکتر صالحی امیری مطرح کردند که با برگزاری این محفل سعی در شناسایی سزمایه های بزرگ انسانی به نسل جوان دارند.
ایشان افزودند که هویت ایرانی ما با عناصر هویتی شکل گرفتند. و طالقانی یکی از این عناصر است.
صالحی امیری در صحبت های خود اشاره می کند که نسل امروز ما با نسل گذشته خود و تبار تاریخی فاصله گرفته است، بازخوانی هویت و اندیشه های افرادی چون طالقانی برای جامعه ایران یک هدف مهم و کلیدی است.
وی همچنین خاطر نشان می کند خانه طالقانی فقط کالبد و خشت نیست، بلکه روح و معنا دارد. خانه طالقانی یک روایتگر است، اتفاقات بزرگی در دل آن به وقوع پیوسته است و بخشی از شخصیت و هویت تهران است.ایشان در انتهای صحبتهای خود ثول مساعد جهت بازگردان کتابهای مفقوده مرحوم طالقانی دادند.
دکتر عباس آخوندی هم در این برنامه اشاره می کند که مرحوم طالقانی از جمله بازماندگان رجالی است که دل در گرو مشروطه داشتند. از این رو ثبت خانه او فراتر از ثبت یک ساختمان است. این کار بازگشت و بازخوانی یک پدیدار تاریخی ناتمام به نام مشروطه است. هنوز هم راه کار خروج ایران از تنگناهای موجود را باید در اندیشه مشروطه جستحو کرد.
دکتر اسکندر مختاری نیز صحبتهای خود را از اینجا شروع کرد که ما شهرهایمان با نام طالقانی هویت پیدا کرده است. چرا که در همه شهرها خیابانی به نام طالقانی داریم. خونه طالقانی محل یک ، مکان رویداد بزرگ بوده است.
این خانه کار یک آرشیتکت است. چرا که سیک دوقلو دارد.
دکتر محمد مهدی جعفری نیز درباره ضرورت حفظ خانه ضحبت کردند و همچنین بازگرداندن کتابهای مفقود شده طالقانی . و در ادامه صحبتهای خود درباره پروژه کتابخانه آنلاین طالقانی و زمانه ما صحبت کردند.
در حاشیه این برنامه نمایشگاه «عکس های کمتر دیده شده آیت الله طالقانی» نیز برگزار و توسط وزیر میراث فرهنگی و گردشگری و صنایع دستی افتتاح شد.
پی نوشت: عکس شاخص این خبر از سایت موزه ملی ایران گرفته شده است.