معرفی: آیت‌الله طالقانی در هشتم آبان سال 1357، در پی اوج‌گیری مبارزات مردم علیه حکومت پهلوی، پس از سه سال حبس، از زندان قصر آزاد شد. متن حاضر، مصاحبۀ او با روزنامۀ کیهان یک روز بعد از آزادی است. طالقانی در این مصاحبه بر ضرورت همبستگی و اتحاد تأکید می‌کند و به نتیجه رسیدن مبارزات را مرهون ملت، روحانیون، جوانان، دانشجویان و حرکت اسلامی عمیقی که شکل گرفته است، می‌داند.
تاریخ ایجاد اثر: 1357/08/09
منبع مورد استفاده: روزنامه کیهان، شمارۀ 10600، سه‌شنبه 1357/08/09، ص 2.
منابع دیگر: از آزادی تا شهادت، اسناد جنبش اسلامی: قسمت اول از جلد دوم، تهران: انتشارات ابوذر، 25 مهر 1358، صص 1 – 3، به نقل از روزنامۀ کیهان 1357/08/09
متن

مصاحبه با روزنامه کیهان در اولین روز آزادی

گفت‌وگوی آیت‌الله طالقانی با کیهان:

با همبستگی باید دسیسه‌های استعمار را خنثی کرد 

حضرت آیت‌الله سید محمود طالقانی صبح امروز در يک گفتگوی کوتاه با خبرنگار ما اظهار داشتند: «همۀ ما مرهون مبارزات ملت، روحانیون و جوانان و دانشجویان و حرکت اسلامی عمیقی هستیم که پیش آمده است. نه مرهون هیچ کس دیگر.»

ایشان آن‌گاه گفتند: «حركت فعلی مردم که این چنین عمق پیدا کرده است، آرزویی است که در مدت چهل سالی که وارد مبارزات اسلامی شده‌ام، همیشه داشته‌ام و امیدوارم هشیاری همۀ اقشار به خصوص روحانیت و طبقۀ جوان و دانشگاهی دسایس کهنۀ استعمار و عوامل استعمار را خنثی کند.»

حضرت آیت‌الله طالقانی افزودند: «تمام نیروهای ملت را که اکثرشان مسلمان شیعه هستند به اتحاد و همبستگی و خنثی کردن دسیسه‌های عوامل بیگانه و استعمار از هر جناحی که هستند، دعوت می‌کنم. باید به فکر همبستگی و یگانگی و همفکری و رفع اشتباهات گذشته بود و توبه به معنای عام. توبۀ قرآن، تنها استغفار به زبان نیست، تحول فکر و دید هم هست.»

ایشان در مورد حضرت آیت‌الله العظمی خمینی گفتند: «من از دوران طلبگی از نزدیک با ایشان بوده‌ام و افکار و نظریات و حس سوابق ایشان برای همه روشن و آشکار است. حضرت آیت‌الله العظمی خمینی از همان آغاز دارای تقدس خاص و از هر جهت ممتاز بوده‌اند و هستند.»

ایشان تأکید کردند که مطبوعات موظفند وجدان و صدای بیدار ملت ستمدیده ایران باشند. حضرت آیت‌الله طالقانی همچنین افزودند: «آنها که دیده‌اند می‌گویند عده‌ای را که به جرم سوءاستفاده و دزدی اموال عمومی دستگیر کرده‌اند، در بهترین محل‌ها که شبیه ویلا هستند، نگاهداری می‌کنند و انواع وسایل را هم در اختیار آن‌ها می‌گذارند. در حالی که حتی پیرمردان و افراد مسن که به زندان‌های سیاسی افتاده‌اند، از حقوق ساده و اولیۀ خود محرومند و با انواع بیماری و ناراحتی‌ها درگیرند.»

ایشان همچنین گفتند: «شکنجه روحی من زیاد بود و مخصوصاً همۀ چهل روزی که در کمیته بودم، دائماً صدای ضجه و فریاد زندانیان سیاسی به گوش می‌رسید.»

حضرت آیت‌الله طالقانی که در زندان مبتلا به فشار خون و بیماری قند شده بودند و سه ماه هم در بیمارستان زندان بستری بودند، در مورد وضع مزاجی خود اظهار داشتند که همچنان بیمارند و حتی تصميم داشتند که بعد از آزادی در بیمارستان بستری شوند که فعلاً بنا به خواست مردم از این تصمیم منصرف شده‌اند.

مردم و روحانیون و شخصیت‌های سیاسی امروز دسته دسته برای دیدار با حضرت آیت‌الله طالقانی به منزل ایشان می‌رفتند و ضمن خوش‌آمدگویی از سخنان مختصر و کوتاه ایشان که گاه به طنزی تلخ و گزنده آمیخته بود، استفاده می‌کردند.

//پایان متن

پی‌دی‌اف

روزنامه کیهان، شمارۀ 10600، سه‌شنبه 1357/08/09، ص 2.

نسخه صوتی

این محتوا فاقد نسخه صوتی است.

نسخه ویدیویی

این محتوا فاقد نسخه ویدئویی است.

گالری تصاویر

این محتوا فاقد گالری تصاویر است.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *