جلال آل‌احمد از نگاه طالقانی

در متنی که روزنامه کیهان در روز ۱۴ شهریور ۱۳۵۸ منتشر کرده است، بریده سخنانی از آیت‌الله طالقانی در توصیف جلال آل‌احمد قید شده است. در این سخنان که مشخص نیست در چه مناسبتی و کجا بیان شده‌اند، طالقانی با بیان خاطراتی از کودکی و شرایط خانوادگی آل‌احمد، تعبد خشک پدر او را دلیل گرایش موقت جلال به حزب توده معرفی می‌کند. او همچنین دو کتاب «غرب‌زدگی» و «خسی در میقات» را بهترین کتاب‌های آل‌احمد می‌داند.

ادامه مطلب

هشدار به مردم درباره افزایش اختلاف و تفرقه‌ها

آیت‌الله طالقانی در پیام رادیویی مهمی که در آخرین ماه‌های حیات خود، در تیرماه سال ۱۳۵۸، صادر کرد، نسبت به خطراتِ شرایط و اوضاعی که طی آن هر روز تفرقه و اختلاف تازه‌ای میان گروه‌های همراه انقلاب ظاهر می‌شود، هشدار داد. او همه مردم را به حفظ وحدت دعوت و به آنها توصیه کرد با تکیه بر نقص‌های یکدیگر اختلاف ایجاد نکنند و با موضع‌گیری‌های بیهوده چهره اسلام و این نهضت بزرگ را خراب نکنند.

ادامه مطلب

حق مشارکت مردم در تعیین سرنوشت خود

در کنفرانس خبری که دوم خرداد ماه ۱۳۵۸ انجام شده است، آیت‌الله طالقانی با تاکید بر اینکه مطابق با آموزه‌های قرآنی مردم حق تسلط بر سرنوشت خود را دارند، بحث شوراها شهری و روستایی را بر سایر مباحث نظام اسلامی پس از انقلاب متقدم توصیف کرد. ایشان همچنین در این مصاحبه مفصل توضیحات مهمی دربارۀ مسائلی چون دیدار با رهبر انقلاب، تشکیل مجلس بررسی قانون اساسی، ملی‌کردن زمین‌ها، رباخواری، رابطه با آمریکا، اقدامات دولت موقت، نقش روحانیت در سیاست، نقش جوانان در انقلاب ایران، ویژگی مطبوعات، همکاری ایران با کشورهای اسلامی، آزادی مشارکت افراد در انتخابات، مدیریت رادیو و تلویزیون بعد از انقلاب، تقاضای عفو عمومی و سازماندهی مجدد جبهه ملی مطرح کرد.

ادامه مطلب

طرح پیشنهادی آیت‌الله طالقانی برای تشکیل شوراهای محلی

دفتر آیت‌الله طالقانی به نمایندگی از ایشان طرحی برای «شوراهای محلی» تهیه کردند که در بیستم اردیبهشت در روزنامۀ اطلاعات به چاپ رسید. در این طرح برای تشکیل شوراها در سطح ده (روستا)، بخش، شهر، شهرستان و استان حدود اختیارات و وظایف در نظر گرفته شده است. همچنین، از عموم مردم خواسته شده که پیشنهادات و انتقادات خود در این خصوص را به دفتر آیت‌الله طالقانی ارسال کنند.
بر اساس این طرح، کدخدا و شهردار مستقیم از سوی شورای ده و شهر انتخاب می‌شوند و انتخاب دیگر مقامات محلی همچون بخشدار، فرماندار و استاندار با پیشنهاد شوراها و تایید مقام بالادستی در دولت انجام می‌گیرد. همچنین، شورای شهرستان حق وضع آیین‌نامه را دربارۀ امور فرهنگی، آموزشی، بهداشتی و دیگر مسائل منطقه‌ای را در چارچوب قوانین مجلس شورای ملی، دارد.

ادامه مطلب

دعوت مردم به مشارکت در طرح شهرداری تهران برای پاکسازی معابر شهری

آیت‌الله طالقانی با صدور پیامی از مردم درخواست کرد تا بنا به تقاضای شهردار وقت تهران مبنی بر مشارکت عموم مردم در پاکسازی محیط شهری به خصوص در محلات جنوب تهران، مشارکت داشته باشند. این طرح روز ۲۳ فروردین ۱۳۵۸ اجرا شده است.

ادامه مطلب

سخنرانی دوم آیت الله طالقانی در میدان آزادی سنندج

با آغاز ناآرامی در کردستان در اواخر اسفندماه سال ۱۳۵۷، آیت‌الله طالقانی به درخواست پنج نفر از اعضای جمعیت کردهای مقیم مرکز، همراه هیأتی از اعضای شورای انقلاب شامل محمد بهشتی، اکبر هاشمی رفسنجانی، ابوالحسن بنی‌صدر، وزیر کشور، احمد صدر حاج سیدجوادی، و شکرالله پاک‌نژاد (رهبر گروه فلسطین قبل از انقلاب و جبهه دموکراتیک ملی ایران بعد از انقلاب) و افرادی دیگر در روز اول فروردین ماه ۱۳۵۸، به سنندج سفر کرد. دیدار با اعضای شورای موقت شهر سنندج و جلسه با علامه مفتی‌زاده و عزالدین حسینی(از علمای کرد اهل تسنن)، سخنرانی در میدان اصلی و میدان آزادی در جمع مردم سنندج و عیادت مجروحان در بیمارستان شهر از برنامه‌های این سفر بودند.
متن حاضر، سخنرانی آیت‌الله طالقانی به تاریخ پنجم فروردین ۱۳۵۸ در میدان آزادی سنندج، با حضور مردم این شهر است. طالقانی در این سخنرانی با اذعان به محرومیت‌ منطقه کردستان از تلاش حکومت جدید برای رفع این مشکلات گفته و خبر داده است برای برقراری آرامش در شهر، فعلا شورای موقتی برای یک هفته تشکیل می‌شود و سپس در انتخاباتی که برگزار خواهد شد اعضای شورای شهر سنندج با آرای عمومی انتخاب می‌شوند. او در پایان مردم را دعوت کرده است تا در رفراندوم تعیین شکل نظام سیاسی ایران که چند روز بعد در سراسر ایران برگزار می‌شود نیز شرکت کنند. متأسفانه کلمات ابتدایی این سخنرانی در متن موجود نیستند.

ادامه مطلب

توصیه آیت‌الله طالقانی به همکاری در پاکسازی معابر شهری

آیت‌الله طالقانی در مصاحبه‌ای تلویزیونی به تاریخ ۲۴ اسفند ۱۳۵۷، با تأکید بر ضرورت همکاری مردم با شهرداری، دربارۀ مسائلی نظیر پاکسازی محیط شهری، عدم تخریب اماکن و منابع طبیعی، حل مشکلات شهری و موضوع تصرف زمین توسط برخی افراد توصیه‌هایی را ارائه داد. او همچنین در این مصاحبه بر ضرورت حضور تک تک افراد مردم در جریان سازندگی کشور تأکید کرد.

ادامه مطلب

سپاسگزاری بابت پیام‌های تسلیت درگذشت همسر

آیت الله طالقانی در تاریخ ۲۳ اسفند ماه ۱۳۵۷ با صدور پیامی از همدردی و پیام‌های تسلیت مردم و شخصیت‌های مختلف برای درگذشت همسرش، تشکر کرد و از مسئولین خواست تا از برگزاری مجالس ترحیم بیشتر خودداری کنند. توران معتضدی، همسر آیت‌الله طالقانی، در اسفندماه سال ۱۳۵۷ درگذشت.

ادامه مطلب

نقد آیت‌الله طالقانی بر ایدئولوژی‌های وارداتی

آیت‌الله طالقانی در مصاحبه‌ای به تاریخ شانزدهم اسفند که با خبرگزاری پارس انجام شد، دربارۀ مسائل مختلف نظام سیاسی جدید نظرات خود را مطرح ساخت و در این راستا با نقد ایدئولوژی‌های وارداتی به دفاع از مبانی مکتب اسلامی پرداخت. حقوق زنان، نظام بانکداری، وزارت امر به معروف و نهی از منکر و همچنین مسئله خودمختاری کردستان مسائل دیگری بودند که طالقانی در این مصاحبه به آنها پاسخ داد.

ادامه مطلب

پاسخ به نامۀ مردم سنگسر

آیت‌الله طالقانی در پیامی که در پاسخ به نامه مردم سنگسر در ۱۵ بهمن ماه ۱۳۵۷ منتشر کرد، اظهار امیدواری کرد در پی ندای برخاسته انقلاب به رهبری امام خمینی، روزگار سربلندی و عزت مردم ستم‌دیده فرا برسد.

ادامه مطلب

محکوم کردن حمله به شهر نو پیش از پیروزی انقلاب

آیت‌الله طالقانی در تاریخ ۱۱ بهمن ۱۳۵۷ در پیامی از حمله به قلعۀ شهر نو ابراز ناراحتی کرد و هشدار داد ساکنان این قلعه باید مصون از تعرض باشند. او در این بیانیه اقدام حمله‌کنندگان را حرکتی ناآگاهانه و تحت تاثیر توطئه‌چینی‌ها توصیف کرده است. طالقانی پس از این واقعه افرادی را مامور سرکشی به این منطقه و بررسی وضعیت زنان کرد.

ادامه مطلب

ارسال پیام به مناسبت افتتاح باشگاه معلمان

آیت‌الله طالقانی در روزهای ابتدایی بهمن ماه ۱۳۵۷ طی پیامی به مناسبت افتتاح باشگاه معلمان در تهران، برای معلمان آرزوی توفیق روزافزون کرد و اظهار امیدواری کرد که این خانه معلم در پی‌ریزی فرهنگ ملی و مذهبی، کانونی پرثمر باشد.

ادامه مطلب