معرفی: کشور الجزایر در پانزدهم خرداد 1341 (پنجم ژوئیه 1962) از استعمار دولت فرانسه استقلال یافت. در تیر ماه همان سال مسعود آیت شعلال به عنوان نماینده حکومت موقت الجزایر به ایران آمد. به مناسبت استقلال الجزایر در مسجد فخرالدوله جشنی برگزار شد که در آن آیت شعلال مهمان ویژه بود. امام جماعت این مسجد آیت‌الله میرزا خلیل کمره‌ای استاد و یار آیت‌الله طالقانی بود که سخنرانی این جشن به طالقانی واگذار شد. طالقانی در این جشن، به زبان عربی نطق کرد که گزیده‌ای از آن، در اینجا آمده است. او در این سخنرانی پیروزی ملت مسلمان الجزایر را در مقابل استعمارگران تبریک گفت و از طرف مردم ایران اظهار همدردی و همدلی کرد و استقلال الجزایر را برای جامعۀ مسلمانان جهان تأثیرگذار و الهام‌بخش دانست.
تاریخ ایجاد اثر: تیر 1341
منبع مورد استفاده: مناره‌ای در کویر؛ مجموعه مقالات آیت‌الله طالقانی، جلد اول (توحید و استبداد)، محمد بسته‌نگار، چاپ اول، 1377، انتشارات قلم، صص 367-369؛ به نقل از کتاب الجزایر پیروز.
متن

سخنرانی به مناسبت استقلال الجزایر

از طرف دبیرخانۀ انجمن‌های اسلامی از نمایندۀ حکومت موقت الجزایر، جناب آقای دکتر مسعود آیت شعلال دعوت شد که در مجلس جشنی به مناسبت ورود مشاراليه ترتیب داده شده، در مسجد هدایت حضور یایند. 

عدۀ زیادی از آقایان روحانیون، پزشکان، مهندسین و شخصیت‌های مختلف در سالن فوقانی مسجد برای آشنایی با آقای دکتر شعلال اجتماع کرده بودند. 

از طرف آقای طالقانی امام مسجد و همچنین سایر آقایان میزبانان به آقای دکتر شعلال خوش آمد گفته شد. آقای آیت‌الله سید محمود طالقانی نطق مبسوطی به زبان عربی ایراد نمودند و طی آن اظهار داشتند: برادران عزیز، هم‌میهنان محترم، آقای نماینده الجزایر مجاهد آزاد. 

به نیابت کلیۀ علمای امامیه ایران و اعضای انجمن‌های اسلامی تحیت و تهنیت اسلامی به شما تقدیم می‌کنیم. گواهی می‌دهیم که اموال و نفوس و ثمراتتان را در راه خدا نثار کردید. برای تحصیل ارزش‌های عالی انسانی و آزادی و به دست آوردن عظمت اسلامی در راه اسلام و مسلمین فداکاری کردید و اعلان نمودید که ما از آن مردم و از آن مسلمانانیم. 

بدیهی است دل‌های استعمارگران و خدمتگزارانشان که همچون سنگ یا از سنگ سخت‌تر است و وجدان‌های منع شده آنان که خدا و فرشتگان و همه مردم آنان را لعنت می‌کنند از پیروزی شما دردناک است. 

پیشوای بزرگ انسانیت پیغمبر عربی (صلی الله علیه و آله) فرمودند: «مؤمن نسبت به مؤمن در حکم سر است که اگر سر درد گرفت، سایر اعضای بدن نیز مبتلی می‌شود.»

توصیۀ اسلامی و تعاون و تضامن مسلمین به منزلۀ جسد واحدی است که هر وقت عضوی از آن به درد آید، در حکم سرقرار می‌گیرد و ملت الجزایر در پیکر اسلامی مقام سر را احراز کرده و تمام ملل اسلامی را در رنج و تعب نمود.

ملت مسلمان ایران و شیعیان اهل بیت در گرفتاری‌های شما اشک ریختند و رنج بردند و صیحه کشیدند و گفتند و نوشتند و با توجه به اوضاع و احوال و مقتضیات و مشکلات و دوری راه آنچه توانستند کردند. 

ما به الجزایر عشق می‌روزیم و آنچه بتوانیم انجام می‌دهیم. زیرا ملت الجزایر به عنوان مجاهدین اسلامی نه به عنوان ملت آفریقایی در راه حفظ عزت و استقلال اسلام قیام کرد و جان‌فشانی کرد و ما افتخار داریم که الجزایر مجاهد و آزاد را نمونه‌ی اعلای جهاد اسلامی بدانیم. 

ملت ایران شریک حزن و اندوه شماست. زیرا شما مسلمانید و دشمن شما کافر و متعدی و متجاوز شما با این همۀ فداکاری در روزگاری که نور اسلامی رو به خاموشی گذاشته بود، آن را زنده کردید و قلوب مسلمین را به یکدیگر پیوند دادید. 

نه صحرا نه دریا؛ برادر عزیز صحرا و دریا در میان ما و شما فاصله ایجاد نکرده بود، ولی شرایط زمان و وسایل ارتباط ما را از یکدیگر دور کرده بود و از این به بعد امیدواریم نزدیک‌تر از پیش باشیم و بیشتر با یکدیگر آشنا شویم. 

چشم همۀ مسلمانان جهان در تأسیس حکومت الجزایر آزاد به شما دوخته شده تا نظام اجتماعی و اقتصادی را بر اساس اصول عقلی و فطری که مظهر تمام آن دستگاه تعلیمات اسلام است پایه‌گذاری کنید. 

کامیابی و پیروزی شما و خود را از خدای متعال خواستاریم و دعا می‌کنیم که خداوند ریشۀ منافقین و خدمتگزاران استعمار را در سرزمین عرب و ترک و هند و ایران قطع کند. 

«فَقُطِعَ دَابِرُ الْقَوْمِ الَّذِينَ ظَلَمُوا وَالْحَمْدُ لِلَّهِ رَبِّ الْعَالَمِينَ»

اینک سرود اسلامی را که عالم مجاهد شما شیخ بشیر ابراهیمی مترنم بود ترنم می‌کنیم و می‌گوییم: 

نحن اجناد النبي - ليس فينا اجنبی 

//پایان متن

پی‌دی‌اف

مناره‌ای در کویر؛ مجموعه مقالات آیت‌الله طالقانی، جلد اول (توحید و استبداد)، محمد بسته‌نگار، چاپ اول، 1377، انتشارات قلم، صص 367-369؛ به نقل از کتاب الجزایر پیروز.

نسخه صوتی

این محتوا فاقد نسخه صوتی است.

نسخه ویدیویی

این محتوا فاقد نسخه ویدئویی است.

گالری تصاویر

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *