مجموعه سخنرانیهای «تبیین رسالت برای قیام به قسط»
همزمان با اوج گرفتن حرکت انقلابی مردم ایران، آیتالله طالقانی که در آبانماه از زندان آزاد شده بود، طی شش جلسه سخنرانی در مسجد هدایت در آذر و دیماه ۱۳۵۷، به تفسیر آیۀ ۲۵ سورۀ حدید، معروف به آیۀ قیام به قسط، پرداخت.
طالقانی در این جلسات با طرح مسائل بنیادینی چون مفهوم شناخت و ایمان به اصول از تاثیر آموزههای قرآنی بر تضعیف نظام استبدادی و تلاش استعمار برای کم کردن نقش قرآن در زندگی، به تشریح معنای قیام و نقش رهبری در آن می پردازد. وی همچنین با تببین رسالت انبیا، از مفهوم قسط در قرآن و تفاوت آن با عدالت اجتماعی در ادبیات چپ نیز سخن میگوید و به اهمیت جایگاه مفهوم ناس در این پدیده اشاره دارد.
طالقانی در این جلسات تفسیر که به تناسب موضوع به شرایط روز انقلاب ایران هم اشاره میکند، از جایگاه قیام در مکتب انبیا و مسئولیت تک تک افراد جامعه در قبال مسائل اجتماعی برای رسیدن به جامعه قسط صحبت کرده و با پرداختن به دوگانه حزب الله و حزب الشیطان از وضعیت تاریخی نهضت ایران سخن میگوید. چیستی حکومت اسلامی و ضرورت وحدت در جامعه مفاهیم دیگری است که طالقانی در ضمن پرداختن به آنها از تاثیر مخرب حرکتهای کمونیستی و غربگرا در نهضتهای پیشین مردم ایران میگوید. طالقانی هدف قیام به قسط را شکستن هرگونه بتگرایی اعم از مکتبپرستی و علمپرستی توصیف میکند و در آخرین جلسه سخنرانی خود که مصادف با سالروز اربعین شهدای کربلا است، از آزادی همه مکاتب در حکومت اسلامی میگوید و ضرورت وحدت در شعار و هدف را به تمام نیروهای انقلابی هشدار میدهد.