درس‌های قرآنی؛ با قرآن در صحنه (۴)

پس از پیروزی انقلاب اسلامی ایران، از آیت‌الله طالقانی درخواست شد به ارائه تفسیر قرآن در قالب یک برنامه تلویزیونی بپردازد. این برنامه «با قرآن در صحنه» نام گرفت که با اجرای احمد جلالی از چهارم اردیبهشت تا بیست و پنجم مرداد ۱۳۵۸ از سیمای جمهوری اسلامی ایران پخش می‌شد. طالقانی درباره این برنامه می‌گوید: «هدف ما از این برنامه این است که حال که در صحنه انقلاب اسلامی حاضر شده‌ایم، و هر کدام از ما در جمهوری اسلامی مسئولیتی بر دوش داریم، قرآن را با خود در صحنه داشته باشیم. پرداختن به قرآن و تطبیق مفاهیم آن با زندگی و ملموس کردن آن نه تنها کارساز و موثر است، بلکه ضامن تداوم این نهضت در آینده نیز هست.»
مطلب حاضر، چهارمین قسمت از برنامه «با قرآن در صحنه» است که طالقانی در آن به بحث دربارۀ چیستی معجزه و قرآن به عنوان معجزۀ پیامبر اسلام پرداخته است. او ضمن توجه به مواجهه با قرآن در بستر تاریخی آن، دربارۀ ابعاد مختلف اعجاز قرآن سخن گفته و در پایان نیز به دو پرسش دربارۀ ناآرامی در خوزستان و نیز کاندیدا شدن خود برای پست ریاست جمهوری پاسخ داده است.

ادامه مطلب

پیام آیت‌الله طالقانی به مناسبت حوادث گنبد کاووس

به دنبال ناآرامی‌های شهر «گنبد کاووس» که از اسفندماه سال ۱۳۵۷ آغاز و پنجم فروردین ۱۳۵۸ به اوج رسیده بود، آیت‌الله طالقانی در تاریخ ۷ فروردین ۱۳۵۸ پیامی رادیویی خطاب به دولت و مردم منطقه صادر کرد. او در این پیام ضمن همدردی با مردم گنبد که به دلیل سلطه نظام طاغوتی زیر فشار محرومیت قرار گرفته بودند، نکات هفت‌گانه‌ای را برای برون‌رفت از بحران ارائه داد که عدم برخورد قهرآمیز، تقسیم عادلانۀ زمین و تشکیل انجمن‌های ایالتی و ولایتی را شامل می‌شد.

ادامه مطلب

تأکید بر لزوم حمایت مردم از ارتش

در آخرین روز سال ۱۳۵۷ آیت‌الله طالقانی در اجتماع مردم در میدان آزادی تهران حضور یافت و در سخنانی ضمن تأکید بر حمایت مجدد از ارتش، بین برخی از فرماندهان رده بالای این سازمان و بدنه ارتش تفکیک قائل شد و از مردم خواست تا با همبستگی و وحدت زمینه‌ساز یکپارچگی داخلی در مقابل دشمنان بیرونی شوند.

ادامه مطلب

سخنرانی بر مزار مصدق

چهاردهم اسفند ۱۳۵۷ مصادف با سالگرد درگذشت محمد مصدق- نخست وزیر اسبق ایران و از رهبران نهضت ملی شدن صنعت نفت که با کودتا برکنار شد- دوستداران او فرصت را مغتنم شمردند تا در سایه پیروزی انقلاب اسلامی برای نخستین بار بر سر مزار او گرد هم آیند. تدارکات و برگزاری مراسم به صورت عمده توسط جبهه ملی و جبهه دموکراتیک ملی انجام شد، اما احزاب و شخصیت‌های دیگر نیز از مردم برای حضور در این مراسم دعوت کرده بودند. بنابراین اعضای شورای انقلاب، آیت‌الله طالقانی را به عنوان سخنران این مراسم انتخاب کردند تا با حضور او، از درگیری احتمالی بین نیروهای مختلف سیاسی در محل پیشگیری کنند. جمعیت زیادی در این مراسم حضور یافتند و این تنها مراسم سالگرد مصدق بود که با مجوز رسمی دولت برگزار شد.
طالقانی در سخنرانی خود به این مناسبت، از شخصیت مصدق تجلیل کرد و ضمن بازخوانی مختصر تاریخ ایران از زمان مشروطیت تا انقلاب اسلامی، به تحلیل علت شکست جنبش‌های مردمی از جمله نهضت ملی پرداخت و با تاکید بر ضرورت درس آموزی انقلابیون از این شکست‌ها خواستار حفظ وحدت و کنار گذاشتن اختلاف‌ها در شرایط حساس کشور پس از پیروزی انقلاب شد.

ادامه مطلب

دعوت به راهپیمایی اربعین سال ۱۳۵۷

آیت‌الله طالقانی طی پیامی به تاریخ ۲۸ دی ماه ۱۳۵۷، مردم را به شرکت در راهپیمایی روز اربعین دعوت کرد. او در این دعوت ضمن یادآوری رفتارهای فریبکارانه رژیم پهلوی، از مردم درخواست کرد انضباط را رعایت و از تشتت و اختلاف پرهیز کنند.

ادامه مطلب

نقد آیت‌الله طالقانی بر فرهنگ استعماری

آیت‌الله طالقانی در ۲۷ دی ماه ۱۳۵۷ پیامی خطاب به مراسمی در مدرسه عالی دختران (دانشگاه الزهرای فعلی) صادر کرد و با اشاره ضمنی به جشن‌های هنر شیراز، از ترویج فرهنگ ابتذال انتقاد کرد و جوانان را به فاصله گرفتن از فرهنگ استعماری فراخواند.

ادامه مطلب

درخواست از مردم برای پیروی از شورای انقلاب

آیت‌الله طالقانی ساعاتی پس از خروج محمدرضا شاه از ایران در ۲۶ دی ماه ۱۳۵۷، در جمع مردمی که مقابل منزل وی در پیچ شمیران جمع شده بودند، از انقلابیون خواست تا ضمن خودداری از تخریب اموال عمومی و حمله به پادگان‌ها از دستورات شورای انقلاب که به زودی تاسیس خواهد شد، پیروی کنند.

ادامه مطلب

پیام آیت‌الله طالقانی به فرهنگیان

آیت‌الله طالقانی در تاریخ ۱۸ دی ماه ۱۳۵۷ پس از تظاهرات معلمان در بهشت زهرا در پیامی خطاب به فرهنگیان از جایگاه مهم آن‌ها در انقلاب واقعی سخن گفت. از نظر او برای آن‌که انقلاب سطحی و روبنایی نباشد، باید دگرگونی عمیق در انسان‌ها به وجود بیاید که این وظیفه بر عهدۀ دستگاه آموزش و پرورش و به ویژه فرهنگیان و معلمان است.

ادامه مطلب

پیام آیت‌الله طالقانی به مناسبت هفته همبستگی دانشگاهیان

آیت‌الله طالقانی چند روزی پس از آزادی از زندان در آبان ماه سال ۱۳۵۷، به مناسبت هفته همبستگی دانشگاهیان پیامی صادر کرد که در آن، ضمن یاد کردن از علی شریعتی به عنوان کسی که در راه گسترش مکتب اسلام در میان جوانان تلاش کرده است، از دانشگاهیان خواست در مسیر تداوم نهضت انقلابی باقی بمانند.

ادامه مطلب

مصاحبه با روزنامه کیهان در اولین روز آزادی

آیت‌الله طالقانی در هشتم آبان سال ۱۳۵۷، در پی اوج‌گیری مبارزات مردم علیه حکومت پهلوی، پس از سه سال حبس، از زندان قصر آزاد شد. متن حاضر، مصاحبۀ او با روزنامۀ کیهان یک روز بعد از آزادی است. طالقانی در این مصاحبه بر ضرورت همبستگی و اتحاد تأکید می‌کند و به نتیجه رسیدن مبارزات را مرهون ملت، روحانیون، جوانان، دانشجویان و حرکت اسلامی عمیقی که شکل گرفته است، می‌داند.

ادامه مطلب