معرفی: چهاردهم اسفند 1357 مصادف با سالگرد درگذشت محمد مصدق- نخست وزیر اسبق ایران و از رهبران نهضت ملی شدن صنعت نفت که با کودتا برکنار شد- دوستداران او فرصت را مغتنم شمردند تا در سایه پیروزی انقلاب اسلامی برای نخستین بار بر سر مزار او گرد هم آیند. تدارکات و برگزاری مراسم به صورت عمده توسط جبهه ملی و جبهه دموکراتیک ملی انجام شد، اما احزاب و شخصیت‌های دیگر نیز از مردم برای حضور در این مراسم دعوت کرده بودند. بنابراین اعضای شورای انقلاب، آیت‌الله طالقانی را به عنوان سخنران این مراسم انتخاب کردند تا با حضور او، از درگیری احتمالی بین نیروهای مختلف سیاسی در محل پیشگیری کنند. جمعیت زیادی در این مراسم حضور یافتند و این تنها مراسم سالگرد مصدق بود که با مجوز رسمی دولت برگزار شد. طالقانی در سخنرانی خود به این مناسبت، از شخصیت مصدق تجلیل کرد و ضمن بازخوانی مختصر تاریخ ایران از زمان مشروطیت تا انقلاب اسلامی، به تحلیل علت شکست جنبش‌های مردمی از جمله نهضت ملی پرداخت و با تاکید بر ضرورت درس آموزی انقلابیون از این شکست‌ها خواستار حفظ وحدت و کنار گذاشتن اختلاف‌ها در شرایط حساس کشور پس از پیروزی انقلاب شد.
تاریخ ایجاد اثر: 1357/12/14
منبع مورد استفاده: روزنامۀ اطلاعات، شمارۀ 15801، سه‌شنبه 1357/12/15، ص 8، تطبیق داده شده با فایل صوتی.
منابع دیگر: از آزادی تا شهادت، اسناد جنبش اسلامی: قسمت اول از جلد دوم، تهران: انتشارات ابوذر، 25 مهر 1358، صص 86 – 100، به نقل از روزنامۀ اطلاعات 1357/12/15.
منبع نسخه صوتی: آرشیو خانوادگی آیت‌الله طالقانی
منبع نسخه ویدئویی: نامعلوم
منبع گالری تصاویر: آرشیو خانوادگی آیت‌الله طالقانی، خبرگزاری ایرنا، کتابخانه ملی، نشر شاهد (طلایه‌دار بیداری: شناخت‌نامه تصویری آیت‌الله سید محمود طالقانی، به اهتمام محمدرضا کائینی،نشر شاهد، 1392)

یک نظر در “سخنرانی بر مزار مصدق

  1. علی گفت:

    سلام بر شما
    آنچه مسلم است و من تاحدودی یاد دارم روحانیت مدافع مردم محتاج بود و یا ندارم که والدین و همسایگان و اقوام از این قشر گله مند باشند شادروان طالقانی یکی آن نمونه بود، متاسفانه الان روحانیت حاکم کاری کردند که با هیچ معیاری نه تنها به روحانیت قدیم ربطی ندارد که با اسلامی که خودشان معرفی کردند کاملا برعکس است ،مطابق گفتار روحانیت قدیم جایگاه دزد و قاتل و اختلاس گر مشخص است اما اکنون این ها بشرط مدح وثنا در راس قوا قرار دارند لذا برای آن ها آنچه مفهوم ندارد آبرو و مال و جان و ناموس خلق الله است،
    اما آنچه برای قشر ما درد آور بلکه عذابی دردناک است آنست که باورها و دینی که اجداد ما با چنگ و دندان حفظ کردند و شهدای صدر اسلام برای آبیاری این آئین خون دادند با کمال تاسف روحانیت حاکم از مردم گرفتند بطوریکه حرکات و اعمال جوانان که در زمان همین جمهوری متولدشدند نوید آنست
    امیدوارم که خداوند بزرگ به لطف و کرمش این دین مبین را حفظ ویراست فرماید انشا الله

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

منوی دسته‌های خود را در هدرساز -> موبایل -> منوی اصلی موبایل -> نمایش/مخفی -> انتخاب منو، تنظیم کنید
برای دیدن نوشته هایی که دنبال آن هستید تایپ کنید.
فروشگاه